Zmizelá Kutná Hora   »  Novinky

Památkář Aleš Pospíšil píše studii o chrámu sv. Barbory

Rozhovor v prázdninovém vydání Kutnohorských listů přibližuje novinky, které autor projektu Zmizelá Kutná Hora aktuálně připravuje. Mimo povídání o kutnohorském chrámu sv. Barbory se dozvíte o přípravě podkladů pro rekonstrukci podoby chrámu do počítačové hry Kingdom Come Deliverence 2 nebo co je nového v populárním kurzu architektury.

Historika umění, památkáře a pedagoga Aleše Pospíšila není třeba kutnohorské veřejnosti nijak představovat. Kromě více než dvacetileté praxe na místním pracovišti Národního památkového ústavu se zabývá výzkumem a prezentací historické architektury města, vydává o ní knihy, přednáší v Dačického domě nebo v rámci Dne architektury. Naše redakce s ním spolupracuje dlouhodobě, naposledy desetidílným soutěžním seriálem přibližujícím pestrou paletu stavebních slohů a stylů zastoupených v našem městě, zapsaném mezi památky světového dědictví především díky architektuře.

Vaše aktivity jsou na poli dějin architektury Kutné Hory široké, na čem teď pracujete? Momentálně dokončuji disertační práci, kterou budu obhajovat na Ústavu pro dějiny umění FFUK v Praze v příštím akademickém roce. Tématem je chrám sv. Barbory. Splácím tím obrovský dluh české uměnovědy, protože poslední monografická studie vyšla v roce 1891, a určitě není třeba připomínat, že chrám sv. Barbory se řadí mezi nejvýznamnější katedrální stavby Evropy.

Co studie přinese nového? Především půjde o komplexní pohled na stavební a koncepční proměny chrámu od 14. století do současnosti. Práce je postavena na poznatcích stavebně-historického průzkumu, který jsem prováděl z lešení obklopujícího chrám v první dekádě tohoto století, ale také na rozsáhlém archivním výzkumu, dojde tím ke shrnutí mých badatelských aktivit za dvacet let. Jako klíčové se například ukázaly značky středověkých kameníků na plášti stavby. Mám jich zdokumentovaných několik stovek, včetně přesné lokalizace. Značky mi umožnily preciznější identifikaci jednotlivých stavebních fází a podstatnou měrou přispěly k novému pohledu na vývoj chrámu od 14. do 16. století.

Poslední obnova sv. Barbory byla dokončena v roce 2012, což je už dvanáct let, avšak vy jste uvedl, že vaše studie končí v současnosti? Současnost bude zastoupena kapitolou mojí spolupráce s vývojářským studiem Warhorse Studios s. r. o., pro které jsem v roce 2020 připravoval podklady pro chrám sv. Barbory do jejich nového dílu Kingdom Come Deliverence 2. Byla to pro mne výzva zrekonstruovat podobu chrámu, jakou mohl mít přesně v roce 1403. Detaily však nebudu prozrazovat, dokud hra oficiálně nevyjde, sám jsem na konečný výsledek zvědav.

Plánujete studii o sv. Barboře vydat knižně? Samozřejmě počítám s tím, že až bude disertace obhájena na vědecké platformě, stane se základem pro budoucí publikaci, kterou si sv. Barbora zaslouží a zároveň v české i zahraniční kunsthistorické bibliografii citelně chybí. Uvidíme, jestli se to podaří už příští rok v rámci oslav třiceti let Kutné Hory mezi památkami světového dědictví. K dvacátému výročí zápisu vyšla moje předposlední kniha o sedleckém klášteře.

Nyní k vašim dalším aktivitám. Pravidelně pořádáte Den architektury, jaké téma připravujete letos? Chci připomenout kulaté výročí 100 let Bratrské modlitebny na Masarykově ulici, modlitebnu považuji za nejkvalitnější kutnohorský příklad takzvaného národního stylu. Den architektury je nejrozsáhlejší festival o architektuře v ČR a jeho cílem je propagovat architektonické hodnoty méně známých staveb. Letos jsem zvolil kombinaci přednášky přímo v prostoru modlitebny s následnou prohlídkou zahrady i podkroví se zajímavými výhledy po okolí. Akce se uskuteční v neděli 29. září od 14 hodin.

Jak pokračuje kurz 10 slohů architektury v Kutné Hoře? Momentálně připravuji už pátý ročník, ten se rozeběhne od 5. září a potrvá do června 2025. Z kurzu mám obrovskou radost. Vytvořila se komunita lidí s opravdu hlubokým zájmem o architekturu a umění, ale především o Kutnou Horu. Jim předávám výsledky svých nejnovějších objevů. Nejpoutavější součást kurzu tvoří exkurze, při nichž společně prozkoumáváme běžně nepřístupné části památek ve městě a okolí, pak organizuji jeden sobotní výjezd po kraji zaměřený na funkcionalistické vily a výukový program zakončuji celodenní opakovací lekcí probraných slohů na Pražském hradě. Tam mimo jiné absolvujeme speciální prohlídku katedrály sv. Víta včetně výstupu do podkroví s mým kolegou, památkářem Pražského hradu. A ti nejzvídavější kurzisté mohou se mnou navštívit i památky světového formátu v Římě nebo Florencii.

A nějaké novinky v kurzu? Letošní novinkou je specializovaný kurz pro absolventy předchozích ročníků. Jde o nástavbu, ve které se hlubší formou zabýváme vybraným tématem, jakým je tentokrát s ohledem k mojí disertaci katedrální gotika. Nedávno jsme při sobotním výjezdu navštívili chrám sv. Bartoloměje v Kolíně včetně jeho opěrného systému a také dva bývalé kláštery: Klášterní Skalici a Sázavu. A v hlavě už nosím témata na další ročníky. Více se případní zájemci o kurzy dozvědí na mých webových stránkách Zmizelá Kutná Hora nebo mohou zajít na recepci Dačického domu a tam do konce srpna podat přihlášku.

Napište nám

Hledáme další prameny a sbírky!

Všechna políčka formuláře musí být vyplněná.
Buďte bez obav – vaše údaje jsou u nás v bezpečí a nikdy je nikomu neposkytneme.

Vyhledávání v digiarchivu